Livet börjar lekande

En barndomsskildring av Rolf Christerson

livetI kanonstaden fanns det under slutet av 1940-talet många barn. Ett av barnen var Lenn. Han växte upp i skuggan av HSB-huset, mellan prunkande blomsterrabatter och ångestladdade ambulanssirener. Livets soliga självklarhet punkterades ibland av plågsamma vemodskänslor.

Var och en bär sin barndom inom sig. I den här boken får vi ta del av en liten pojkes upplevelser under de första barndomsåren. Här möter vi Lenns värld: från träfågeln som svävar över spjälsängen till sjuåringsskrytet bland kamraterna trappuppgången.

Han kryper bredvid leksakståget på finrumsgolvet, sitter ensam i köket och petar i den äckliga spenatstuvningen, stirrar förundrad på gungande kvinnohull i badhuset, försöker köpa godis på bok i mjölkaffären, lurar Lillebror att han redan har börjat skolan och bestämmer sig för att bli bonde. Men först ska han bli stor.

Från en aktuell recension:

”Barndomsskildringen Livet börjar lekande handlar om den alltid lika nyfikna pojken Lenn. – – – – – – Det som utmärker Christersons sätt att skriva är hans fantastiska naturskildringar. – – – – – – I mitt blivande yrke som lärare anser jag det oerhört värdefullt att under mina studier få möjligheten att se världen genom Lenns ögon vilket har ökat min förståelse för pojkar i hans ålder. En annan anledning till att jag tycker om boken mycket är att jag ofta kände igen min egen barndom vilket är en ytterst glädjeladdad känsla. Boken är mycket läsvärd och den får betyget fyra fjärilar av fem.”

Helena Hagstadius, Lärarhögskolan i Malmö, maj 2002.

156 sidor, hård pärm.

 

0