Första fallet

En kriminalroman av Rolf Christerson

” – – – upptakten är lysande – – – mycket läsvärd.”  (DAST Magazine)

forstafalletEn solig morgon i maj gör den tidigare företagsledaren Bengt-Erik Laneryd ett uppskakande fynd i trädgården. Panikslagen flyr han till Cypern och hoppas att allt ska vara uppklarat när han återvänder – men vid hemkomsten väntar polisen. Laneryd misstänker att hans gamla företag, Biovera, är inblandat och anlitar privatdetektiven Lina Larsson för att få klarhet. Parallellt med att hon undersöker fallet arbetar hennes vän kommissarie Lennart Eskilsson med polisutredningen. En kväll väntar en råbarkad typ på Lina och kvällen därpå får Laneryd besök. Det hela kulminerar under den presskonferens om nya forskningsrön rörande Alzheimers sjukdom, som Biovera utlyst.

Första fallet är en kriminalroman som utspelar sig i ett land som styrs av aktiekurser och optionsprogram, i ett företagsklimat där ekonomin går före etiken.
”Han vaknade redan vid fyratiden av att en bildörr slog igen. Tidningsbudet gjorde sin runda allt tidigare i takt med att nätterna blev kortare.Trots att sovrummet låg in mot gården var det inte ovanligt att han vaknade av ljud från gatan. Det var ett lungt och stillsamt kvarter där trafiken från genomfartsleden bara hördes som ett avlägset brus om man satt ute på altanen. Befann man sig inomhus märktes enbart motorljud från gatorna i kvarteret, men på nätterna brukade det vara tyst. Just därför blev varje ljud så tydligt för den lättsövde…
… Han gick fram och tittade över kanten. Där låg en kvinna. Hon hade ena armen i en konstig vinkel under kroppen och låg alldeles stilla. Han ryckte till. Hennes rygg var så nära. Hon hade sjunkit ner en bit i bädden av grönt gräs från säsongens första klippningar. Eftersom hon låg på mage kunde han inte se hennes ansikte. Andades hon? Det verkade inte så.”

”…genomsympatisk och underhållande ton”

(Tidskriften Jury nr 4 december 2000)

224 sidor och hård pärm.

0