The Story of Bokförlaget Siljan

Sammanfattning: Bokförlaget Siljan inledde verksamheten 1983 med den optimistiska affärsidén att endast anlita en enda författare, vilken även generöst nog tog på sig rollen som förlagschef. Förlagets första titel gav vinst och s.m.s. blodad tand, men sedan gick det tämligen dåligt under några år innan försäljningssiffrorna för ledarskaps- och humorböcker på 1990-talet steg mot den blåa himlen över Siljan i hjärtat av Dalarna. När sedan förlaget på 2000-talet började ge ut romaner och diktsamlingar mörknade molnen åter. Varje ny bokbeställning firas numera med att förlagets ledningsgrupp delar på en mazarin till eftermiddagskaffet.

Rolf Christerson tecknar här förlagets historia: År 1976 skrev jag på uppdrag av Esselte Studium min första bok: Kursdax. Några år senare  skrev jag ytterligare ett par böcker på uppdrag av Liber och Gleerups, till exempel Studieteknik och Idéboken för cirkelledare. Dessa kontakter med reguljär förlagsverksamhet inspirerade mig till att 1983 starta ett eget förlag, vars första utgivna bok blev häftet Godbitar från Grönköping med ett urval av mina texter från Grönköpings Veckoblad.

Till dags dato står jag som författare (i några fall medförfattare eller redaktör) till 50 böcker, varav 45 i egen regi på Bokförlaget Siljan. Och inte någon av dessa böcker har först refuserats av andra förlag – de har direkt erbjudits det egna förlaget. De allra flesta av mina böcker har fått mycket goda recensioner i både fack- och dagspress. Studieteknik fick av Bibliotekstjänsts recensent omdömet ”Denna enkla bok är nästan uppseendeväckande bra”. Några av böckerna har kommit ut i flera (omarbetade) upplagor och har nått relativt imponerande försäljningssiffror – särskilt om man betänker att mina egenproducerade titlar har haft mycket svårt att nå ut till den fysiska bokhandeln. En titel har översatts till finska och en annan till ryska. På försäljningstoppen återfinns följande böcker (faktisk försäljning t.o.m. december 2020):

  • Studieteknik 12.690 exemplar
  • Idéboken för cirkelledare  11.370 exemplar
  • Chefens idébok 9.848 exemplar

Nära botten på denna lista ligger fortfarande haikusamlingen Ögonblick i tiden med 70 sålda exemplar. Under år 2020 har blott två exemplar av denna titel sålts, vilket med tanke på att en recensent skrev att ”Rolf Christerson är en mästare i denna svåra konst” kan tyckas vara ett något magert utfall.  I november 2016 utkom den nya haikusamlingen Glimtar i tiden som har sålt ännu sämre: 37 exemplar.  Lärdom: diktsamlingar är synnerligen olönsamma bokprojekt, men siffermässiga förluster kan ju i lyckliga fall i någon mån uppvägas av läsarnas lovord.

Under årens lopp har Bokförlaget Siljan givit ut flera urvalsvolymer med artiklar och notiser från Grönköpings Veckoblad, där förlagschefen har medarbetat sedan 1961 och t.o.m. december 2020 fått 4093 texter publicerade. År 2001 stod denne som redaktör och utgivare av den officiella årsboken från Grönköpings Veckoblad: Vinstvarning i Grönköping.  (Boken finns fortfarande i lager – i likhet med övriga titlar som nämns här nedan.) I augusti 2017 utkom en ny sådan årsbok med titeln Grönköping i trendens framkant. Ett år senare publicerades den ännu nyare årsboken Grönköping – idyll med skärpa. Och i augusti 2019 utkom årsboken: ”Grönköping håller stilen”. Under 2019 berikades den litterära världen (om språkligt finförpackad satir räknas dit) även med två andra titlar från parallellsamhället Grönköping: ”Hållbara godbitar från Grönköping” (mars) och ”Management by Grönköping” (november). Strax före jul inströmmade ett glatt budskap från Bibliotekstjänst: I BTJ-häfte nr 3, 2020, avslutar lektören Tor Flensmarck sin recension av Managementboken sålunda: Humor och satir av den mest uppiggande sorten, briljant inom sin genre. Helhetsbetyg 5 (på femgradig skala). Den senaste årsboken från Grönköpings Veckoblad utkom hösten 2020 och har titeln ”Grönköping förklarar läget”.

Under 1990-talet hade förlaget stora framgångar med titlar som Chefens idébok, Chefens tröstbok, Chefens humorbok och Chefens nöjesbok. Den sistnämnda innehåller ett urval kåseriartade krönikor från de tidningar och tidskrifter där jag varit medarbetare, exempelvis Svenska Dagbladet, Upsala Nya Tidning, Personal – människor och arbete, Vestmanlands Läns Tidning, Personalarbete & Ledarskap, Rit-Nytt, Dagens Nyheter.

Ett par barndomsskildringar blev inte riktigt lika framgångsrika, men år 2000 bestämde jag mig för att surfa på deckarvågen och gav ut kriminalromanen Första fallet. Den såldes i stort antal till Bibliotekstjänst, men bokbutikerna var tämligen svårövertalade. Jag har under alla år fått många spontana och uppskattande ord från läsarna – muntligt och via mejl eller pappersbrev. Strömmen av goda omdömen blev särskilt stor i fråga om Första fallet.  Ett urval: Mycket bra, spännande intrig, rolig att läsa, jättetrevlig, lättläst och bra, är totalt begeistrad, i klass med Mankell och Nesser, jättespännande – måste sträckläsa, har läst den två gånger,  en av de bästa deckare jag har läst. Trots allt beröm har det inte blivit någon fortsättning i den genren – främst beroende på att bokhandeln var så pass kallsinnig, vilket gjorde att boken inte nådde mer än relativt blygsamma försäljningssiffror. Sedan slutet av november 2019 finns boken även utgiven som e-bok och kan hittas hos Adlibris, Bokus och andra nätbokhandlare.

I stället har jag skrivit flera andra romaner, som fått bra recensioner i regionala tidningar och många spontana lovord och tackmejl från läsare runt om i landet. Läroverksromanen Universum och jag  och Värmlandsromanen En stjärna i skogen är hittills populärast av dessa, men utan marknadsföringshjälp och exponering i den fysiska bokhandeln har dock inte Bokförlaget Siljan klarat av att nå ut till den läsande allmänheten och försäljningssiffrorna har för dessa två titlar inte blivit mer än tresiffriga.  Romanen Livets mening  från 1990 har emellertid sålts i imponerande 2.609 exemplar – främst tack vare lyckade realisationskampanjer.

På lediga stunder författade jag även en något annorlunda bok som publicerades i början av 2015: Framtidsväven – 87 innovationer i tiden.  Boken sammanfattar vad som händer på innovations- och forskningsfronten och pekar på ett antal betydelsefulla framtidstrender med tillhörande reflektionsfrågor. Högst aktuella ämnen som klimatfrågan, transplantationer, genteknik, energilösningar, robotik, framgångsfaktorer i skolan och sociala innovationer tas upp.  En bok för alla teknik- och samhällsintresserade.  Mycket allmänbildande, praktisk och tankeväckande sammanställning för den som vill ligga steget före!

I april 2016 publicerades romanen Ensam under stjärnorna, som handlar om de färgstarka personerna i en bergslagsby på 1950-talet. Recensionen i Tidningen Kulturen avslutas: ”Rolf Christersons bergslagspastoral Ensam under stjärnorna ljuder av en stilla sång från en svunnen värld”.

Den dagliga verksamheten på förlaget består för närvarande (januari 2021) främst av förläggarens försök att intressera den läsande – och humorsinnade – allmänheten för de två böcker som publicerades 2020, dels den bearbetade och utvidgade andra upplagan av romanen Meningsverket – myndigheten för rådgivning om livets mening, dels ”Chefens nya tröstbok”, som kortfattat beskriver 111 problemsituationer som chefer kan råka ut för. Tröstande och möjligen tankeväckande råd ges i anslutning till varje situation.

Gammalt ordspråk för skribenter i den verbala vingården: Mycket ska man skriva innan bokstäverna tar slut.

0