Sammanfattning 1 för den som verkligen har ont om tid: Med start 1983 har förlaget fram t.o.m. 2022 givit ut 51 boktitlar.
Sammanfattning 2: Bokförlaget Siljan inledde verksamheten 1983 med den optimistiska affärsidén att endast anlita en enda författare, vilken även generöst nog tog på sig rollen som förlagschef. Förlagets första titel gav vinst och s.m.s. blodad tand, men sedan gick det tämligen dåligt under några år innan försäljningssiffrorna för ledarskaps- och humorböcker på 1990-talet steg mot den blåa himlen över Siljan i hjärtat av Dalarna. När sedan förlaget på 2000-talet började ge ut romaner och diktsamlingar mörknade molnen åter. Varje ny bokbeställning firas numera med att förlagets ledningsgrupp delar på en mazarin till eftermiddagskaffet.
Rolf Christerson tecknar här förlagets historia: År 1976 skrev jag på uppdrag av Esselte Studium min första bok: Kursdax. Några år senare skrev jag ytterligare ett par böcker på uppdrag av läromedelsförlagen Liber och Gleerups, till exempel Studieteknik och Idéboken för cirkelledare. Dessa kontakter med reguljär förlagsverksamhet inspirerade mig till att 1983 starta ett eget förlag, vars första utgivna bok blev häftet Godbitar från Grönköping med ett urval av mina texter från Grönköpings Veckoblad.
Till dags dato står jag som författare (i några fall medförfattare eller redaktör) till 56 böcker, varav 51 i egen regi på Bokförlaget Siljan. Och inte någon av dessa böcker har först refuserats av andra förlag – de har direkt erbjudits det egna förlaget. De allra flesta av mina böcker har fått mycket goda recensioner i både fack- och dagspress. Studieteknik fick av Bibliotekstjänsts recensent omdömet ”Denna enkla bok är nästan uppseendeväckande bra”. Några av böckerna har kommit ut i flera (omarbetade) upplagor och har nått relativt imponerande försäljningssiffror – särskilt om man betänker att mina egenproducerade titlar har haft mycket svårt att nå ut till den fysiska bokhandeln. En titel har översatts till finska och en annan till ryska. På försäljningstoppen återfinns följande böcker (faktisk försäljning t.o.m. december 2023):
- Studieteknik 12.700 exemplar
- Idéboken för cirkelledare 11.370 exemplar
- Chefens idébok 9.836 exemplar
Långt mer blygsamma, för att inte säga rent sorgliga, försäljningssiffror återfinns i botten av listan: haikusamlingen Ögonblick i tiden med 75 sålda exemplar, vilket med tanke på att en recensent skrev att ”Rolf Christerson är en mästare i denna svåra konst” kan tyckas vara ett något magert utfall. I november 2016 utkom den nya haikusamlingen Glimtar i tiden som har sålt ännu sämre: 46 exemplar. Lärdom: diktsamlingar är synnerligen olönsamma bokprojekt, men siffermässiga förluster kan ju i lyckliga fall i någon mån uppvägas av läsarnas lovord.
Under årens lopp har Bokförlaget Siljan givit ut flera urvalsvolymer med artiklar och notiser från Grönköpings Veckoblad, där förlagschefen har medarbetat sedan 1961 och i september 2021 utkom jubileumsboken ”Jubilariska godbitar från Grönköping 1961-2021”. Den boken innehåller ett urval av de 4.119 texter från min ordverkstad som har publicerats i Veckobladet under de 60 åren. År 2001 stod jag som redaktör och utgivare av den officiella årsboken från Grönköpings Veckoblad: Vinstvarning i Grönköping. (Boken finns fortfarande i lager – i likhet med övriga titlar som nämns här nedan.) I augusti 2017 återupptogs utgivningen av årsböcker med titeln Grönköping i trendens framkant. Under 2019 berikades den litterära världen (om språkligt finförpackad satir räknas dit) även med två andra titlar från parallellsamhället Grönköping: ”Hållbara godbitar från Grönköping” (mars) och ”Management by Grönköping” (november). Strax före jul inströmmade ett glatt budskap från Bibliotekstjänst: I BTJ-häfte nr 3, 2020, avslutar lektören Tor Flensmarck sin recension av Managementboken sålunda: Humor och satir av den mest uppiggande sorten, briljant inom sin genre. Helhetsbetyg 5 (på femgradig skala). Den senaste årsboken från Grönköpings Veckoblad utkom i november 2022 och har titeln ”Grönköping klarar krisen”.
Under 1990-talet hade förlaget stora framgångar med titlar som Chefens idébok, Chefens tröstbok, Chefens humorbok och Chefens nöjesbok. Den sistnämnda innehåller ett urval kåseriartade krönikor från de tidningar och tidskrifter där jag varit medarbetare, exempelvis Svenska Dagbladet, Upsala Nya Tidning, Personal – människor och arbete, Vestmanlands Läns Tidning, Personalarbete & Ledarskap, Rit-Nytt, Dagens Nyheter.
Ett par barndomsskildringar blev inte riktigt lika framgångsrika, men år 2000 bestämde jag mig för att surfa på deckarvågen och gav ut kriminalromanen Första fallet. Den såldes i stort antal till Bibliotekstjänst, men bokbutikerna var tämligen svårövertalade. Jag har under alla år fått många spontana och uppskattande ord från läsarna – muntligt och via mejl eller pappersbrev. Strömmen av goda omdömen blev särskilt stor i fråga om Första fallet. Ett urval: Mycket bra, spännande intrig, rolig att läsa, jättetrevlig, lättläst och bra, är totalt begeistrad, i klass med Mankell och Nesser, jättespännande – måste sträckläsa, har läst den två gånger, en av de bästa deckare jag har läst. Trots allt beröm har det inte blivit någon fortsättning i den genren – främst beroende på att bokhandeln var så pass kallsinnig, vilket gjorde att boken inte nådde mer än relativt blygsamma försäljningssiffror. Sedan slutet av november 2019 finns boken utgiven som e-bok och kan hittas hos Adlibris, Bokus och andra nätbokhandlare. Numera finns den även som ljudbok och kan hittas där ljudböcker bör sökas.
I stället har jag skrivit flera andra romaner, som fått bra recensioner i regionala tidningar och många spontana lovord och tackmejl från läsare runt om i landet. Läroverksromanen Universum och jag och Värmlandsromanen En stjärna i skogen är hittills populärast av dessa, men utan marknadsföringshjälp och exponering i den fysiska bokhandeln har dock inte Bokförlaget Siljan klarat av att nå ut till den läsande allmänheten och försäljningssiffrorna har för dessa två titlar inte blivit mer än tresiffriga. Romanen Livets mening från 1990 har emellertid sålts i imponerande 2.609 exemplar – främst tack vare lyckade realisationskampanjer.
På lediga stunder författade jag även en något annorlunda bok som publicerades i början av 2015: Framtidsväven – 87 innovationer i tiden. Boken sammanfattar vad som händer på innovations- och forskningsfronten och pekar på ett antal betydelsefulla framtidstrender med tillhörande reflektionsfrågor. Högst aktuella ämnen som klimatfrågan, transplantationer, genteknik, energilösningar, robotik, framgångsfaktorer i skolan och sociala innovationer tas upp. En bok för alla teknik- och samhällsintresserade. Mycket allmänbildande, praktisk och tankeväckande sammanställning för den som vill ligga steget före! Fortfarande högaktuell!
I april 2016 publicerades romanen Ensam under stjärnorna, som handlar om de färgstarka personerna i en bergslagsby på 1950-talet. Recensionen i Tidningen Kulturen avslutas: ”Rolf Christersons bergslagspastoral Ensam under stjärnorna ljuder av en stilla sång från en svunnen värld”.
Sommaren 2023 utkom dagboksboken ”Dagar Tankar Drömmar 1956 – 1989”. Boken inspirerades av de många dagböcker, självbiografier och autofiktiva romaner som utgivits av kända och halvkända personoer under de senaste åren. Förhoppningen var att oredigerade anteckningar skulle kunna ge en kompletterande bild av den tidsepok som avspeglas i noteringarna från den tredje dagen i varje månad under de 33 år som boken omfattar. Recensionsexemplar av boken har icke sänts ut. Ändå har åtminstone en recension publicerats. Tiskriften Liv i Sverige (nr 3, 2023) skriver: ”Sannare än så här kan man nog inte berätta om sitt liv. – – – Läsaren får här bokstavligen oredigerat möta en ung mans liv och utveckling under andra halvan av 1900-talet”. Mängden sålda exemplar av boken får i skrivande stund betraktas som fiaskoartad.
Den dagliga verksamheten på förlaget vid Siljans sköna stränder består för närvarande (januari 2024) främst av förläggarens fortsatta försök att intressera omvärldens läsande – och humorsinnade – allmänhet för den bearbetade och utvidgade andra upplagan av romanen Meningsverket – myndigheten för rådgivning om livets mening. Dessutom kräver ”Fabelaktiga tankar om tidens tendenser” (utgiven i mars 2022) fortsatta PR-insatser.
Gammalt ordspråk för skribenter i den verbala vingården: Mycket ska man skriva innan bokstäverna tar slut.