The Story of Bokförlaget Siljan

Sammanfattning: Bokförlaget Siljan inledde verksamheten 1983 med den optimistiska affärsidén att endast anlita en enda författare, vilken även generöst nog tog på sig rollen som förlagschef. Förlagets första titel gav vinst och s.m.s. blodad tand, men sedan gick det tämligen dåligt under några år innan försäljningssiffrorna för ledarskaps- och humorböcker på 1990-talet steg mot den blåa himlen över Siljan i hjärtat av Dalarna. När sedan förlaget på 2000-talet började ge ut romaner och diktsamlingar mörknade molnen åter. Varje ny bokbeställning firas numera med att förlagets ledningsgrupp delar på en mazarin till eftermiddagskaffet.

Rolf Christerson tecknar här förlagets historia: År 1976 skrev jag på uppdrag av Esselte Studium min första bok: Kursdax. Några år senare  skrev jag ytterligare ett par böcker på uppdrag av Liber och Gleerups, till exempel Studieteknik och Idéboken för cirkelledare. Dessa kontakter med reguljär förlagsverksamhet inspirerade mig till att 1983 starta ett eget förlag, vars första utgivna bok blev urvalshäftet Godbitar från Grönköping.

Till dags dato står jag som författare (i några fall medförfattare eller redaktör) till 44 böcker, varav 39 i egen regi på Bokförlaget Siljan. Och inte någon av dessa böcker har först refuserats av andra förlag – de har direkt erbjudits det egna förlaget. De allra flesta av mina böcker har fått mycket goda recensioner i både fack- och dagspress. Studieteknik fick av Bibliotekstjänsts recensent omdömet ”Denna enkla bok är nästan uppseendeväckande bra”. Några av böckerna har kommit ut i flera (omarbetade) upplagor och har nått relativt imponerande försäljningssiffror – särskilt om man betänker att mina egenproducerade titlar har haft mycket svårt att nå ut till den fysiska bokhandeln. En titel har översatts till finska och en annan till ryska. På försäljningstoppen återfinns följande böcker (faktisk försäljning t.o.m. december 2018):

  • Studieteknik 12.686 exemplar
  • Idéboken för cirkelledare  11.370 exemplar
  • Chefens idébok 9.822 exemplar

Nära botten på denna lista ligger fortfarande haikusamlingen Ögonblick i tiden med 67 sålda exemplar. Under år 2018 har noll exemplar av denna titel sålts, vilket med tanke på att en recensent skrev att ”Rolf Christerson är en mästare i denna svåra konst” kan tyckas vara ett något magert utfall.  I november 2016 utkom den nya haikusamlingen Glimtar i tiden, som har sålt ännu sämre: 36 exemplar.  Lärdom: diktsamlingar är synnerligen olönsamma bokprojekt, men siffermässiga förluster kan ju i lyckliga fall i någon mån uppvägas av läsarnas lovord.

Under årens lopp har Bokförlaget Siljan givit ut flera urvalsvolymer med artiklar och notiser från Grönköpings Veckoblad, där jag har medarbetat sedan 1961, och 2001 stod jag som redaktör och utgivare av den officiella årsboken från Grönköpings Veckoblad: Vinstvarning i Grönköping.  (Boken finns fortfarande i lager – i likhet med övriga titlar som nämns här nedan.) I augusti 2017 utkom en ny sådan årsbok med titeln Grönköping i trendens framkant. Ett år senare utkom den ännu nyare årsboken Grönköping – idyll med skärpa.

Under 1990-talet hade förlaget stora framgångar med titlar som Chefens idébok, Chefens tröstbok, Chefens humorbok och Chefens nöjesbok. Den sistnämnda innehåller ett urval kåseriartade krönikor från de tidningar och tidskrifter där jag varit medarbetare, exempelvis Svenska Dagbladet, Upsala Nya Tidning, Personal – människor och arbete, Vestmanlands Läns Tidning och Dagens Nyheter.

Ett par barndomsskildringar blev inte riktigt lika framgångsrika, men år 2000 bestämde jag mig för att surfa på deckarvågen och gav ut kriminalromanen Första fallet. Den såldes i stort antal till Bibliotekstjänst, men bokbutikerna var tämligen svårövertalade. Jag har under alla år fått många spontana och uppskattande ord från läsarna – muntligt och via mejl eller pappersbrev. Strömmen av goda omdömen blev särskilt stor i fråga om Första fallet.  Ett urval: Mycket bra, spännande intrig, rolig att läsa, jättetrevlig, lättläst och bra, är totalt begeistrad, i klass med Mankell och Nesser, jättespännande – måste sträckläsa, har läst den två gånger,  en av de bästa deckare jag har läst. Trots allt beröm har det inte blivit någon fortsättning i den genren – främst beroende på att bokhandeln var så pass kallsinnig, vilket gjorde att boken inte nådde mer än relativt blygsamma försäljningssiffror.

I stället har jag skrivit flera andra romaner, som fått bra recensioner i regionala tidningar och många spontana lovord och tackmejl från läsare runt om i landet. Läroverksromanen Universum och jag  och Värmlandsromanen En stjärna i skogen är hittills populärast av dessa, men utan marknadsföringshjälp och exponering i den fysiska bokhandeln har dock inte Bokförlaget Siljan klarat av att nå ut till den läsande allmänheten och försäljningssiffrorna har för dessa två titlar inte blivit mer än tresiffriga.  Romanen Livets mening  från 1990 har emellertid sålts i imponerande 2.607 exemplar – främst tack vare lyckade realisationskampanjer.

På lediga stunder författade jag även en något annorlunda bok som publicerades i början av 2015 : Framtidsväven – 87 innovationer i tiden.  Boken sammanfattar vad som händer på innovations- och forskningsfronten och pekar på ett antal betydelsefulla framtids-trender med tillhörande reflektionsfrågor. Högst aktuella ämnen som klimatfrågan, transplantationer, genteknik, energilösningar, robotik, framgångsfaktorer i skolan och sociala innovationer tas upp.  En bok för alla teknik- och samhällsintresserade.  Mycket allmänbildande, praktisk och tankeväckande sammanställning för den som vill ligga steget före!

I april 2016 publicerades romanen Ensam under stjärnorna, som handlar om de färgstarka personerna i en bergslagsby på 1950-talet. Recensionen i Tidningen Kulturen avslutas: ”Rolf Christersons begslagspastoral Ensam under stjärnorna ljuder av en stilla sång från en svunnen värld”.

Den dagliga verksamheten på förlaget består för närvarande (februari 2019) främst av arbete med en ny bok (se nedan) och förläggarens försök att via mejlutskick intressera den läsande allmänheten för den roman som bär titeln Meningsverket – myndigheten för rådgivning om livets mening och de erkänt underhållande och minnesframkallande böckerna Kanonstaden och Universum och jag, som handlar om 1950-talet resp. början av 1960-talet. Humorsinnade läsare har även i begränsad utsträckning lockats att beställa urvalsvolymen Politiska godbitar från Grönköping, som utkom under supervalåret 2014.  Trots att den speciella stilen, humorn och relativt milda samhällssatiren i Grönköpings Veckoblad inte kan uppskattas av alla i dagens klickberoende medievärld har boken gått s.m.s. runt, vilket även gäller Kulturella godbitar från Grönköping som publicerades våren 2017.

I slutet av mars 2019 utkommer ett nytt urval artiklar och notiser från Grönköpings Veckoblad, huvudsakligen från 2013 till 2019, med titeln ”Hållbara godbitar från Grönköping”. Temat denna gång är Grönköping ligger steget före. Flera av texterna föregriper nämligen vad som senare inträffade i den svenska verkligheten. Boken innehåller stilenliga fotografier och även en förteckning över 105 personer som bor i den fiktiva staden Grönköping.

Bokförlaget Siljans böcker finns alltså blott i ett fåtal fysiska bokbutiker, men nätbokhandeln Adlibris tillhandahåller de flesta av titlarna. Nyligen har även den norska nätbokhandeln Tanum tagit upp flera titlar i sitt sortiment. Och nästan alla böcker finns åtminstone i några bibliotek.

”Mycket ska man skriva innan bokstäverna tar slut.”

0